Kasutatavus veebis - EVF vs FIVB

 Veebilehtede puhul on väga oluline nende kasutatavus. See tähendab, et veebileht peab olema võimalikult lihtne ning meeldiv kasutada. Enamik veebilehti on loodud eesmärgiga anda edasi infot. Ettevõtete veebilehtedel peaks info suutma kasutajat veenda teenuse või toote ostmises. 

Vaatlesin oma väikses eksperimendis Eesti Võrkpalli Liidu (EVF) - https://volley.ee/ ning Rahvusvahelise Võrkpalli Liidu kodulehekülgi (FIVB) - https://www.fivb.com/.

Esiteks on märgata, et mõlemad leheküljed kasutavad ekraani ülemist riba menüüna. See annab mulle kui kasutajale märku, et sealt võiks leida kõige kiiremini kõige olulisema info. Suurim erinevus, mida kahe lehekülje vahel märkan, on, et rahvusvahelise liidu leheküljel on menüüribas välja toodud erinevad võrkpalli liigid (rannavõrkpall, lumevõrkpall ja saalivõrkpall), kuid Eesti liidu kodulehel sellist kategoriseerimist ei ole. See raskendab nende kasutajate, kes konkreetse ala põhist infot soovivad, kasutajakogemust, sest kasutaja peab ise infot muude kategooriate alt otsima hakkama. Testimiseks seadsin endale eesmärgi- leida üles rannavolle selle aasta ajakava. Rahvusvahelise Liidu lehelt leidsin terve ajakava 1 klikiga, ilma peamenüüd kasutamata. Eesti volleliidu kodulehel pidin 4 klikki tegema. Sealjuures jõudsin rahvusvahelise liidu lehel ajakavani, kus igale võistlusele klikates avaneb võistluse kohta rohkem infot andev lehekülg, vastukaalus EVFi lehele, kus ajakava all oli ainult pilt ajakavast. 

Järgmiseks vaatasin mõlemal lehel võistlusgraafikuid ehk kalendreid. Eesti liidu lehel näidatakse sündmusi kuu kaupa, mis on ebamugav nendele kasutajatele, kes soovivad terviklikku ülevaadet. Rahvusvahelise liidu lehel on kõik aasta sündmused. Lisaks on võimalik FIVB lehel sorteerida kalendrit korraldaja, tüübi ja soo poolest, mis lihtsustab info leidmist. 

Meeldivuse poole pealt on Rahvusvahelise liidu lehekülg samuti parem, sest see on kvaliteetsem ja mitmekülgsem. EVFi avalehte avades laiutab üle ekraani suur pilt, mille kvaliteet ei ole just kõige parem. FIVB avalehel olevad pildid katavad umbes pool ekraani ning on kvaliteetsemad. Lisaks sellele on FIVB lehel ringluses kaheksa pilti vastukaaluks EVFi kahele pildile.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juhid IT ettevõtetes (nädal 9)

Erinevate diplomite eelised ja puudused (nädal 8)

IT värvikas ajalugu (nädal 1)