Litsentsid (nädal 7)

 Äriline litsents

Eelised:

Äriline litsents on mõistlik valida, kui on plaanis luua tarkvara, mille eesmärgiks on lisaks tarkvara toimimisele ka kasumit teenida. Litsents annab tarkvara väljalaskjale täieliku kontrolli selle üle, mis tähendab, et arendajatel on võimalik tarkvara kohandada nii, kuidas ärile sobilik on. Näiteks võib tuua Microsofti, kes kasutab tootjalukustust. Nimelt ei saa Microsoft Word'iga korralikult nt Open Documendi formaadis dokumente avada. Viga ei ole selles, et Microsofti arendajad ei oskaks ega saaks probleemi lahendada, vaid selles, et nad ei taha. Taoline käitumine võib ergutada Open Documenti kasutajat tasulisele Microsoft Word'ile üle minema ning rohkem kasutajaid tähendab rohkem raha.

Puudused:

Äriline litsents võib takistada tarkvara loomulikku arengut, sest tarkvara lähtekood on suletud. Kui kasutajal tekib idee, kuidas võiks tarkvara oma vajaduste kohaselt täiendada, siis ärilise litsentsi puhul pole see võimalik. Ka on puuduseks see, et tasuline tarkvara pole kõigile soovijatele kättesaadav.

GNU GPL

Eelised:

GNU GPL litsentsi kasutamine tagab, et tarkvara on vaba ning jääbki (ka uuenedes, täienedes) vabaks. Selle litsentsiga tarkvara on võimalik kõigil muuta, täiustada, kasutada ja levitada. See soosib tarkvara arengut, sest igaüks saab vastavalt oma vajadustele tarkvara kohandada. GNU GPL litsentsi on arukas kasutada, kui soositakse tarkvara vaba arengut ning samuti ka garanteerida, et kõik edasiarendused jäävad samuti GNU GPL litsentsi alla.

Puudused:

GPL litsentsiga tarkvara kaasamine teistesse projektidesse tähendab automaatselt, et kogu projekt peab kasutama GPL litsentsi. See aga takistab tarkvara müümist ja kasumi teenimist.

BSD

Eelised:

Tarkvara on võimalik muuta ja uuendada kõigil, kuid uuendatud versioonil ei pea olema algse versiooni litsents. See tähendab, et edasiarendusi võib kasutada ka ärilistel eesmärkidel. BSD litsentsi on mõttekas kasutada, kui eesmärgiks on luua tarkvara, mida saab ilma piiranguteta kasutada erinevates projektides. 

Puudused:

Kuna puuduvad piirangud, mis sätestaks edasiarenduste litsentsi, võib juhtuda, et vaba tarkvara võib muutuda suletud lähtekoodiga tarkvaraks, mida kasutatakse ära ärilistel eesmärkidel. Tarkvara autor ei pruugi sealjuures pennigi saada.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juhid IT ettevõtetes (nädal 9)

Erinevate diplomite eelised ja puudused (nädal 8)

IT värvikas ajalugu (nädal 1)