Erinevate diplomite eelised ja puudused (nädal 8)

Klassikaline kõrgkoolidiplom

Eelised:

Kõrgkooli lõpetanu saab lisaks erialasele haridusele ka muudest alaga seotud ainetest ja teemadest ülevaate. Näiteks on IT tudengitel kohustuslik õppida ka matemaatikat. Kõrgkoolis saab õpilane üsna laiapõhjalise ülevaate, mis on kasulik inimestele, kes ei tea veel millises valdkonnas nad spetsialiseeruda soovivad või kas nad seda üldse soovivad. Kõrgkooli lõpetanu ei õpi konkreetset ametit, vaid võib tulevikus töötdada laiemates valdkondades. Muidugi ei saa mainimata jätta, et kõrgkoolidiplom on eeliseks tööturul, võimaldades kõrgemat palka.

Puudused:

Kõrgkooli diplomi puuduseks on alati olnud see, et lõpetanud teadmised on puhtalt teoreetilised. Võib juhtuda, et lõpetaja ei ole kohe valmis tööle asuma, sest ta pole piisavalt praktilist kogemust saanud.

 

Rakendus-/kutsekõrgkoolidiplom

Eelised:

Rakendus- ja kutsekõrgkoolides keskendub õppur konkreetsetele oskustele, ametitele või tehnoloogiatele. Lõpetanu saab piisavalt praktilist kogemust, et kohe pärast kooli lõpetamist tööle asuda. Rakendus- ja kutsekõrgkoolid on sobivad neile, kes teavad, et nad soovivad kindlal alal spetsialiseeruda ning tööle asuda. 

Puudused:

Rakendus- ja kutsekõrgkoolides keskendutakse ühele valdkonnale ning seetõttu ei pruugi lõpetajal tööturul palju valikut olla. Samuti võib palk võrreldes kõrgkooli lõpetajatega väiksem olla.


Erialane kutsetunnistus

Eelised:

Erialase kutsetunnistuse omandamist võiksid kaaluda inimesed, kes soovivad spetsialseeruda kindlatele tehnoloogiatele või platvormidele. Erialase kutsetunnistusega inimesel on konkreetsed oskused konkreetses valdkonnas. Sobib hästi inimestele, kes soovib ennast täiendada seoses tööturu või isikliku huviga.

Puudused:

Ainult erialasest kutsetunnistusest jääb tööturul väheks. Erialane kutsetunnistus ei anna laiapõhjalist haridust ja sellest tulenevalt ka laiapõhjalist karjäärivalikut. Lisaks on need päris kallid, kui neid kooliväliselt teha.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juhid IT ettevõtetes (nädal 9)

IT värvikas ajalugu (nädal 1)