Ruuterid ja jututoad (nädal 2)

 Interneti ajaloo alguseks võib lugeda 1960ndaid aastaid, mil USAs sündis ARPAnet. Täna, 60 aastat hiljem on ARPAneti asemel Internet ning ühendatud on pea terve maailm. Interneti ajaloo jooksul on loodud palju lehekülgi, rakendusi, seadmeid, mis peaksid Interneti kasutamise hõlpsamaks ja meeldivamaks muutma. Üheks väga oluliseks seadmeks on ruuter, mis lubab infot vahetada erinevate võrkude vahel. 

Esimesed ruuterid

Esimesed ruuteri-laadsed tooted tekkisid koos ARPAnetiga. Esimene "ruuter" oli  tegelikult rohkem arvuti moodi. Seda kutsuti IMPks (Interface Message Processor) ning sellel puudus võimekus infovoogu jälgida, ruuter ei teadnud, kas info edastajalt edastatavale jõuab. 

Esimene IP protokollil töötav ruuter tehti aastatel 1975-1976, mitme protokolliga ruuterid ilmusid 1981. aastatel. Täna on ruuterid kordades võimsamad, need suudavad informatsiooni krüpteerida ning selle teekonda jälgida. Ruuterite kadumine majapidamistest on vähetõenäoline, sest ruuter lubab seadmetel (seeläbi ka inimestel) olla ühenduses välismaailmaga. Tehnoloogia arenedes muutuvad ruuterid ajaga ilmselt väiksemaks ja võimsamaks. Hetkel on üks võimsamaid ruutereid Asus RT-AX88U, mille kiirus ulatub kuni 6000Mb sekundis. Kui füüsikaseadused ette ei tule, jätkub ruuterite areng aina paremuse poole.

Kuigi ruuterid on tulnud, et jääda, ei lähe mitte kõigil alati nii hästi. Seadmetest veebirakenduste juurde minnes, võiks ära mainida ühe populaarsema- Facebook. Kui hakata uurima, et milleks Internet leiutati, võib arvata, et selleks, et inimesed teineteisega efektiivsemalt (kiiruse mõttes) suhelda saaksid. Täna on populaarseim suhtluskanal Messenger, kuid netis hakati suhtlema juba ARPAneti aegadel.

Talkomatic

Esimeseks avalikuks jututoaks loetakse 1973. aastal loodud Talkomatic'it, millel oli algselt kuus juturuumi, igas viis kohta. Talkomatic oli populaarne kuni 1980ndate keskpaigani. 1980 tuli välja uus juturuum nimega CB Simulator, kus toimus ka esimene online pulm. Hiljem sai CB Simulatoris mänge mängida, pilte saata ning isegi multimeedia konverentse pidada.

Praegugi on olemas Talkomatic'i veebilehekülg, kus saab suhelda. Arvestades, et üheski avalikus jututoas kedagi polnud, võib Talkomatic'u siiski ajalooks lugeda. Selle asemel on tulnud uued rakendused, mida saab kasutada kõikvõimalikes seadmetes. Talkomatic'u ja muude jututubade võlu seisnes mingil määral ka selles, et kasutaja sai tutvuda uute inimestega, kuid selle funktsiooni on üle võtnud praeguseks Tinder jms. Jututubade funktsioon sõpradega suhelda on muutunud efektiivsemaks, Talkomatic'us jututuba tehes tuleb sõbrale toa link saata, mis oleks tänapäeval lihtsalt tülikas. Usun, et jututoad pole veel täielikult välja surnud, kuid inimesed on siiski leidnud endale uued efektiivsemad viisid ja  rakendused suhtlemiseks.



Kasutatud allikad:

https://en.wikipedia.org/wiki/Router_(computing)#History

https://en.wikipedia.org/wiki/CB_Simulator

https://en.wikipedia.org/wiki/Talkomatic

https://www.usg.edu/galileo/skills/unit07/internet07_02.phtml

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kasutatavus veebis - EVF vs FIVB

Erinevate diplomite eelised ja puudused (nädal 8)

Litsentsid (nädal 7)