IT värvikas ajalugu (nädal 1)

Revolutsiooniline vidin Teie taskus 

Kui Steve Jobs 2007. aastal esimest iPhone tutvustas, ei osanud ilmselt keegi arvata, et Apple'st saab üks populaarsemaid tehnikatootjaid maailmas. Esimene nutitelefoni prototüüp loodi 1992. aastal ning sellega sai saata e-kirju, fakse, samuti oli võimalik kasutada erinevaid rakendusi (nt kalender). Apple loodud iPhone oli esimesest nutitelefonist kõvasti väiksem ning muidugi ka võimekam. Just see telefon liitis kokku mitu erinevat vidinat- enam polnud inimestel tarvis osta eraldi telefon (helistamiseks), MP3 mängija (muusika kuulamiseks), kaamera (piltide ja videote tarvis) ning GPS seade (orienteerumiseks), sest iPhone ühendas need võimalused kõik üheks taskusse mahtuvaks seadmeks. Revolutsiooniliseks teeb iPhone niisiis väiksus ja kompaktsus kui ka võimekus ja multifunktsionaalsus.


Auto minevikust

Elektriautod hakkavad üha enam maailma poolehoidu võitma. Siiski pole see just uue aja geniaalne idee ja revolutsiooniline leiutis. Töötavad elektrilised autod jõudsid tänavatele 1890. aastatel. Sisepõlemismootoriga sõidukite ilmudes ei olnud küllaltki aeglased, kallid ja väikse akuga elektriautod enam valik number üks, vaid jäid alles näiteks raudtteetööstuses. Viimasel ajal on kliimamuutused ja sealjuures ka heitgaasid tõusnud üha rohkem teemasse ning seetõttu otsitakse alternatiive sisepõlemismootoriga masinatele. Täna tehnoloogia arengule ei ole elektriautod enam teistest sõidukitest oluliselt kehvemad ning neid nähakse autode tulevikuna.


Tehnoloogilised keemiarelvad

Mõeldes ägedatele tehnoloogilistele leiutistele nagu nutitelefon ja elektriauto, ei saa unustada, et mitte igat leiutist ei saada edu. Mõni leiutis lihtsalt kahjulik, kuid siiski edukas. Üks selline leiutis on e-sigaretid, mis olenemata oma kahjulikkusest on väga populaarsed. Algselt olid need mõeldud asendama sigarette ja olema toeks suitsetamisest loobumisel. Mõlemaid eesmärke pole õnnestunud täita, mudel on hoopis vastupidiselt töötama hakanud- kemikaalid e-sigarettides on mõningatel andmetel isegi kahjulikumad, kui nikotiin sigarettides, samuti on e-sigarettide tulek noori suitsetajaid juurde toonud. E-sigarettide väidetav ohutus ning äge, led-tuledega tehnoloogia ei peleta noori eemale, vaid tõmbab neid üha suurema hooga. Kahtlemata on tegu leiutisega, mida poleks tohtinud ollagi.



Kasutatud allikad:

https://www.businessinsider.com/inventions-that-were-ahead-of-their-time-2013-7#electric-car--1828-7

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_electric_vehicle

https://en.wikipedia.org/wiki/Smartphone#History

https://whatismyipaddress.com/10-tech-innovations-that-made-everything-worse

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kasutatavus veebis - EVF vs FIVB

Erinevate diplomite eelised ja puudused (nädal 8)

Litsentsid (nädal 7)